Historik

Utdrag ur Jubileumsskrift Hällesåker IF 80 år, 1922-2002 som kan beställas från kansliet.

1920-talet
En söndagseftermiddag på våren 1922 träffades ett par grabbar på landsvägen, de knycklade ihop en bunt papper och snörade ihop den till en boll. Det var starten för Hällesåker IF. Man började träffas för att spela mer regelbundet och efter att ha diskuterat alla tänkbara platser att hålla till på fastnade man för ”Thors lycka” där motorgården nu ligger. Efter ett tag kom den mer permanenta planen att ligga vid Abrahams Torp och själva idén om att grunda en klubb fördes upp på dagordningen. Den nya föreningens första matcher spelades mot lag från Ranered och Annestorp. Under hela 20-talet möte Hällesåker mest lag från bygden i form av träningsmatcher, men det organiserades också en liten serie. Verksamheten växte då alltfler ville vara med och spela.

1930-talet
I början av 30-talet deltog klubben för första gången i riktigt seriespel i Kungsbacka-Mölndalsserien. Behovet av en större idrottsplats växte i takt med att verksamheten blev mer omfattande och man flyttade i början av 30-talet från Abrahams Torp till Torvmossared där också en dansbana anlades. I slutet av 1933 inledde klubben en tradition som skulle vara ända fram till 1975 då A-laget började spela i Hallandsserien. Klubben vann Hallandsserien, division två, år 1934 och 1936. År 1934 bestämdes också – efter olika kombinationer under 20- och början av 30-talen – de färger som klubben fortfarande bär: gula tröjor och svarta byxor.

1940-talet
Det tidiga 40-talet var en besvärlig period. Både som en konsekvens av dålig ekonomi då intäkterna från dansbanan sinade och då spelarna under krigsåren periodvis låg inkallade till militärtjänstgöring vilket gjorde det svårt att få någon kontinuitet i spelet. Trots detta vann klubben Hallandsseriens division två 1940 och 1943. Under slutet av decenniet kommer B-lag, junior- och pojklag igång samtidigt som klubbens ekonomi under de första efterkrigsåren förbättrades. Förutom fotboll sysslade klubben också med terränglöpning, bordtennis, bandy och gymnastik.

1950-talet
Under 50-talet lades grunden till vad vi idag känner som Hällesåkers idrottsplats. 1952 arrenderar klubben mark av Hällesåkers Bastu- och Byggnadsförening till den nya dansbanan som blir klar år 1953 och till en plan i anslutning till dansbanan. Detta är det område där den nuvarande A-planen, som invigdes år 1955, finns. 1951 vann klubben återigen Hallandsseriens division två. Trots den nya fotbollsplanen gick det dåligt för både A och B-lagen under senare hälften av 50-talet medan det gick bättre för pojklaget.

1960-talet
Under 60-talet uteblev fotbollsframgångarna och samtidigt startade klubben alltfler aktiviteter såsom bordtennis och handboll. År 1965 startade också arbetet med en ishockeyrink vilken blev klar 1966. År 1967 drog sig ishockeysektionen dock ur föreningen och lånade sedan rinken av HIF. I mitten av 60-talet anlades också parkeringsplatser i anslutning till Hällesåkergården och A-plan.

1970-talet
Under 70-talet grundlades det herrlag som i slutet av decenniet och i början av 80-talet skulle bli så framgångsrika. Från och med säsongen 1976 spelade herrarnas A-lag i Göteborg division sex B och år 1979 vann man denna serie. I mitten av 70-talet kom också den sedermera så framgångsrika damfotbollen igång och 1978 vann man division fem B. Under 70-talet byggdes Hällesåkergården till med bl a omklädningsrum, förråd och styrketräningsrum. Samtidigt byggdes nya bänkar och staket runt planen och en bevattningsanläggning anlades.

1980-talet
Under åren 1979-1985 inträffade föreningens idrottsligt sett mest framgångsrika period. Efter att 1979 ha vunnit division sex, vann herrarna år 1980 division fem. Från 1981 till 1985 låg Hällesåkers herrar alltså i division fyra vilket motsvarar division tre i dagens seriesystem. År 1986 vann damerna division fem D. I början av 80-talet startades också en fotbollsskola som blev en succé. Fotbollsskolan var förmodligen en av de största anledningarna till att föreningens medlemsantal ökade ordentligt under 80-talet. 1984 anlades ytterligare en gräsplan som invigdes 1986. Klubbhuset och dansbanan fick också en ansiktslyftning under detta decennium.

1990-talet
Hela 90-talet präglades av ett mycket aktivt ungdomsarbete och föreningens ungdomslag skördade en hel del framgångar under decenniet. Parallellt med detta satsade föreningen på vidareutbildning av ungdomsledarna. Under 90-talet startade föreningen också två egna ungdomscuper (Hällesåkercupen i månadsskiftet augusti-september och Grottespelen för flickor i juni). Herrarnas A-lag hade varierande framgångar under decenniet och vann 1995 division sex B. Föreningens Boulesektion bildades 1991. Från och med 1997 blir föreningen ensam ägare till Hällesåkergården och därmed också till hela idrottsplatsen.

2000-talet
2000-talet har inneburit en fortsatt satsning på ungdomsverksamheten med bl a ledarutbildningar och en rad inbjudna föredragshållare vilka tagit upp olika aspekter av ungdomsfotbollen. Herrarnas A-lag vann division sex B år 2001 och damlaget vann division tre år 2002 och är i dagsläget vårt mest framgångsrika lag. Även ungdomslagen har haft en hel del framgångar. I början av decenniet fick anläggningen också en förnyad genomgång och år 2002 inköptes också marken till B-plan. För närvarande äger föreningen således Hällesåkergården, dansbana och två gräsplaner med fulla mått. Föreningen står på en ganska stabil grund och kan se framtiden an med tillförsikt.

Uppdaterad: 31 DEC 2007 16:25
Skribent: Håkan Karlsson